Mats Berglund Trio

Mats Berglund Trio kom till när TV-producenten på SVT i Karlstad – Johan Forssblad gav mig i uppdrag att sammanställa en konstellation för att representera Sverige i EBU-festivalen Euromusica. Året var 1998 och festivalen skulle vara i italienska Perugia sommaren 1999.
Johan producerade ett stort antal folkmusikprogram under 1980- och 1990-talen och tidigare hade jag deltagit i en Euromusicafestival i engelska Leeds. Eftersom jag vid tidpunkten för Perugia-festivalen inte hade någon fast grupp att spela med så tillfrågades olika spelmän jag spelat med men ingen hade möjlighet att medverka. Eftersom det fanns en önskan från Johan att gruppen skulle, förutom min fiol, bestå av instrument som vid tidpunkten inte var så typiska för genren, så kom jag på att jag hade haft två studenter på Ingesund några år tidigare  som jag visste spelade svängigt och framför allt kunde stora delar av min repertoar. Att en av dom, som senare skulle bli stilbildande, spelade cello infriade också Johans önskan om ovanliga instrument.

Studenterna var cellisten Leo Svensson Sander och flöjtisten och saxofonisten Andreas Ralsgård – bägge två idag etablerade musiker och lärare.
Med de tre låtar vi skulle framföra i Perugia i vår repertoar var trion ett faktum och under några år spelade gruppen kontinuerligt både i konserter och till dans. När Leo med anledning av engagemang i egna musikaliska verksamheter inte kunde fortsätta i trion ersattes han av Jonas Bleckman som idag är trions cellist.
I skrivande stund är trion igång med förberedelser för en nystart med planer på spelningar både i och utanför landet.